Primaria Baia Mare

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică,municipalitatea băimăreană aduce la cunoştinţa publică intenţia aprobării de către Consiliul Local al Municipiului Baia Mare a proiectului de hotărâre privind aprobarea “Strategiei Culturale de Dezvoltare a Municipiului Baia Mare 2015-2030”. Proiectul a fost publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Baia Mare, www.baiamare.ro, astfel că documentul şi raportul de specialitate pot fi consultate în cadrul Direcţiei Relaţii Publice, situată la parterul Primăriei camera 6 şi pe site-ul instituţiei, la adresa: www.baiamare.ro. Cei interesaţi pot trasmite în scris, în 10 zile lucrătoare de la data acestui anunţ, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind conţinutul proiectului.

“Strategia Culturala de Dezvoltare a Municipiului Baia Mare 2015- 2030” constituie un document de planificare strategică a intervențiilor publice și private în sectorul cultural material si imaterial al Municipiul Baia Mare.  Conform raportului de specialitate, dezvoltarea sectorului cultural și creativ trebuie planificată într-un mod coerent pentru un Municipiu care-și dorește să-și reorienteze dezvoltarea economică către activități de înaltă calificare și productivitate mare, cu costuri minime (turism, turism cultural, industrii creative, industrii inovative). Sustenabilitatea socio-economică în contextul actual al competiției centrelor urbane europene impune consolidarea unui sector cultural cât mai prezent în viața orașului, care contribuie în mod direct la asigurarea unei calități ridicate a vieții. Prosperitatea și evoluția comunității sunt strâns legate de dezvoltarea culturii și creativității în orașe.

Municipiul Baia Mare își propune să-și consolideze statutul de pol regional și să devină unul de sorginte cultural-turistică, în virtutea vocației existente, însă puțin valorizate, inclusiv în sensul polarizării județului al cărui reședință este, Maramureșul. Astfel, este necesară o strategie sectorială care să studieze starea de fapt a sectorului cultural, să clarifice o viziune tangibilă pentru 2025 și 2030 și să propună un plan de acțiune multianual cu etape a fi parcurse până la obiectivul general.

Realizarea si aprobarea strategiei este imperioasă în contextul candidaturii municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, reprezentând un element de fundament la care dosarul de candidatură va face referire, arătând care sunt pașii pe care municipalitatea și i-a asumat pentru asigurarea unui mediu cultural matur și a unei infrastructuri culturale, care îi permite să obțină și să-și exercite în mod onorabil statutul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Misiunea și totodată obiectivul major al strategiei culturale este aceea de a sprijini consolidarea și dezvoltarea culturii ca generatoare a dezvoltării socio-economice durabile, calibrând Municipiul Baia Mare la statutul de pol regional și național de turism cultural.

Strategia de Dezvoltare Culturală prezintă un plan de monitorizare periodică, cu indicatori și valori-țintă măsurabile, care poate evalua impactul măsurilor și a recalibra strategia ori de câte ori este nevoie. A fost prezentat modul în care documentația se corelează cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Baia Mare 2030 și cu alte documentații relevante.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz