Penitenciar Gratii Copy 1200x800

 

 

Sindicatele din Poliția Penitenciară, mitinguri de protest începând cu 08 februarie 2021

 


Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară organizează mitinguri de protest la:


* Ministerul Justiției - luni 8 februarie 2021, ora 11,00

* Penitenciarul Craiova - joi 11 februarie, ora 11,00

* Penitenciarul Botoșani - joi 11 februarie, ora 11,00

* Penitenciarul Deva - joi 11 februarie, ora 11,00

 

 

Organizațiile sindicale din Politia Penitenciara, reprezentând 85% din totalul personalului, au decis calendarul comun de proteste, care constă în mitinguri la sediile Ministerului justiției și ale penitenciarelor. Prima acțiune de protest are loc luni 8 februarie 2021, la sediul Ministerului justiției (interval orar 11,00-13,00) si va fi urmata de mitinguri organizate joi 11 februarie la Penitenciarele Craiova, Botoșani și Deva (interval orar 11,00-13,00). Declanșarea protestelor este provocată de lipsa de soluții dar mai ales de reacție a Ministrului justiției care a recepționat în mai multe rânduri, atât direct cat si in scris, problematica, fără a oferi niciun răspuns în termenul asumat. Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, in timp util.


Se protesteaza pentru ca Poliția Penitenciară este:

* Singura instituție din sistemul public care nu acordă majorarea legală de 75% părinților cărora le-a fost interzis prin lege sa rămână cu copii acasă pe durata închiderii școlilor.


* Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasa prevăzut de lege.

* Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute in norme si in standarde.

* Prima instituție din Romania care in 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante fata de standardele in vigoare, in eventualitatea unui buget subdimensionat.

* Prima instituție din Romania la numărul de ore suplimentare de munca prestate (peste un milion anual);.

* Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget?

* Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc).

 

Revendicări


* Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020.

* Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.

* Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.

* Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.

* Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.

* Semnarea si publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice.

* Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.

* Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.

* Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).

 

Pe întreaga durata a protestelor, mitingurile anunțate pot fi completate si cu alte acțiuni: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activității.

 



***

 


Președinte Federația PUBLISIND si Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP)
Stefan TEOROC 
Președinte Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP)
Sorin DUMITRAȘCU 
Președinte Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP)
Florin ȘCHIOPU 
Președinte Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP)
Ionuț MOGILDEA

 

 

 

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz