Viflaim Botiza

Frumoasele obiceiuri şi tradiţiile de Crăciun, pline de semnificaţii, sunt încă vii în Maramureş. In noaptea de ajun, colindătorii sunt primiţi in casele luminate şi gătite de sărbătoare pentru a vesti ,,Naşterea Domnului”.

Una dintre cele mai populare tradiții de iarnă este ,,Viflaimul”, care este totodată, și unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în vatra satului maramureșan. Viflaimul reprezintă un teatru folcloric religios jucat de cete de feciori (20-30 ), în care se prezintă momentul apariției magilor și al păstorilor, cei care vestesc nașterea lui Iisus Hristos și conflictul cu împăratul Irod.

Acest obicei ține din Ajunul Crăciunului până la ziua Sfântului Ioan Botezatorul și presupune înterpretarea unor personaje precum Fecioara Maria, Iosif, Magi, Jidul sau Irod, de asemenea, un rol important în sceneta îl au cei patru draci în frunte cu șeful lor, Scaraotchi, care poartă talăngi si măști populare, dracii și măștile având origini foarte vechi, probabil din ritualuri precreștine.

Această scenetă poate fi văzută de turiști, în data de 25 decembrie, în localitățile Botiza şi Ieud, începţnd cu orele:

-12,30 la Botiza – Piesă de teatru folcloric „Viflaiem”

-14,00 la Ieud – Teatrul popular  „Viflaimul”

25 decembrie– Teatru popular „Viflaimul”–Ieud

Organizatori: Primăriile din comunele Botiza şi Ieud, în colaborare cu cetele de colindători.  (Sursa foto + text: http://newsturism.ro)

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz