Astfel, IPJ Maramures a initiat si implementat sapte proiecte si patru campanii de prevenire in cadrul carora s-au abordat secvential, diferite genuri de infractiuni circumscrise domeniilor prioritare nationale sau locale. Exemple:

  • Campania de prevenire a furturilor din locuinte “Infractorii te pot cunoaste mai bine decat crezi”. Politistii au avut la dispozitie 100 de afise si 3500 de pliante, care au sustinut vizual cele 40 de actiuni cu caracter informativ-preventiv. Mesajele campaniei au fost diseminate si prin participarea la emisiuni ale posturilor locale de radio si televiziune, respectiv prin publicarea in presa scrisa si on-line a 12 articole cu recomandari preventive.
  • Campania “Vacanta in siguranta”- campanie de informare destinata elevilor care s-a derulat pe perioada vacantei de vara, in taberele scolare organizate in judet. *
  • Campania “Saptamana prevenirii criminalitatii” se deruleaza in fiecare an la sfarsitul lunii septembrie. Activitatile din campanie vizeaza sensibilizarea cetatenilor in legatura cu importanta prevenirii criminalitatii, necesitatea adoptarii unor masuri de autoprotectie si consecintele asociate comiterii de infractiuni. Politistii de prevenire, de ordine publica si cei rutieri au desfasurat peste 100 de activitati de informare in intreg judetul, informatiile furnizate de acestia ajungand la peste 6000 de beneficiari. Pentru aceasta trebuie sa multumim si partenerilor nostri: Inspectoratul Scolar Judetean, Penitenciarul Baia Mare, Biblioteca Judeteana Petre Dulfu, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala si tuturor celorlalte institutii care s-au alaturat politiei in cele noua editii ale manifestarii „Saptamana Prevenirii Criminalitatii.”
  • Proiectul “Copilarie fara delincventa” aflat in derulare la nivel national. Scopul proiectului este acela de crestere a gradului de informare a elevilor claselor V-VII, parintilor acestora si cadrelor didactice, cu privire la prevenirea delincventei juvenile.

actiune prevenire politieTot in domeniul prevenirii delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, IPJ Maramures a initiat peste 25 de proiecte educationale cu unitatile de invatamant preuniversitar. Astfel, au fost desfasurate activitati preventive in cadrul orelor de curs, concursuri scolare, intalniri cu cadrele didactice si cu parintii dar si activitati de prevenire a absenteismului scolar, informatiile preventive ajungand la peste 5000 de beneficiari. In urma sondajelor efectuate a reiesit faptul ca publicul apreciaza utilitatea tuturor initiativelor preventive ale Politiei, identificata ca principalul promotor in transmiterea mesajelor antiinfractionale si antivictimizare, precum si necesitatea derularii periodice a unor proiecte si campanii de informare a populatiei, pe diferite segmente de criminalitate.

politisti actiune preventivaDemersul politiei de a forma tineri responsabili nu doar fata de societate ci si fata de mediul inconjurator, s-a materializat si prin actiunea „Plantam impreuna pentru un mediu sanatos”, derulata impreuna cu Directia Silvica Maramures. Politistii si elevii voluntari s-au implicat in activitatile de protejare si intinerire a fondului forestier, prin aceasta dorindu-si sa atraga atentia asupra importantei educatiei ecologice si a rolului esential pe care padurea il are in mentinerea echilibrului ecologic.

Insa, prevenirea criminalitatii presupune mai mult decat activitati de combatere sau de educatie preventiva. Una dintre preocuparile constante ale politistilor maramureseni este apropierea si crearea unei legaturi stranse, de incredere si respect cu membrii comunitatii deoarece a sluji comunitatea inseamna sa fii alaturi de ea in toate imprejurarile. Si in anul 2014, printr-un efort comun, politistii maramureseni au venit in sprijinul familiilor nevoiase, sau a celor cu care soarta nu a fost prea darnica, prin cateva actiuni umanitare. Astfel, actiuni de donare de sange, de distribuire de alimente si jucarii au fost initiate, fie in preajma sarbatorilor, fie ca o componenta a unor campanii preventive, din dorinta de a ajusta putin dezechilibrele sociale care pot afecta prin evolutie, inclusiv ordinea si climatul de normalitate si siguranta.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz