B6e109b2 737d 4b61 9bb9 E161f74569d4 1200x800

 

* CE a ascultat vocile celor peste 375.000 de oameni care i-au solicitat să mențină puternică legislația UE în domeniul apei

 

Bruxelles, 12 decembrie 2019. Evaluarea finală a Comisiei Europene privind legislația UE în domeniul apei a ajuns la concluzia că Directiva Cadru pentru Apă (DCA) este „adecvată scopului” și nu va fi slăbită. DCA este esențială pentru că protejează toate sursele de apă ale Europei, cum ar fi râurile, pâraiele, lacurile, zonele umede și apele subterane, dar și fauna și flora sălbatică pe care apele o adăpostesc.


CE recunoaște astfel că obiectivele legii „sunt la fel de relevante acum precum au fost la momentul adoptării” și că legea a dus la „un nivel mai ridicat de protecție pentru corpurile de apă și gestionarea riscului de inundații”. Acest anunț vine la finalul unui proces de evaluare a DCA ce a durat doi ani și a inclus o consultare publică la care a participat un număr impresionant de oameni, peste 375.000, datorită campaniei #ProtejeazaApa care a facilitat procesul.


Mesajul CE este clar: DCA este un pilon al legislației de mediu a UE și va rămâne în forma sa actuală. Rezultatele procesului de evaluare („fitness check”) evidențiază faptul că întârzierea în atingerea obiectivelor a fost cauzată „în mare parte de finanțarea insuficientă, implementarea lentă și integrarea insuficientă a obiectivelor de mediu în politicile sectoriale și nu din cauza unei deficiențe în legislație (n.r. în DCA)”.


Care sunt pașii următori?


Este important ca statele membre, guvernele, companiile să depună toate eforturile pentru atingerea obiectivelor DCA până în 2027. Dar mai este mult de lucrat în acest sens. 60% din apele de suprafață ale UE nu sunt sănătoase, nerespectând standardele DCA. Raportul privind starea mediului 2020 arată că, din cei patru indicatori pentru apa dulce analizați de European Environment Agency, doar unul a înregistrat progrese în ultimii 10-15 ani. Pentru toți indicatorii, perspectivele pentru 2030 sunt descrise ca fiind „o imagine mixtă”.


Cu toate acestea, statele membre își finalizează acum planurile pentru a atinge obiectivele DCA în timpul ciclului 2022-2027 (cunoscute sub denumirea de Planuri de Management ale Bazinelor/Spațiilor Hidrografice). Aceasta este o oportunitate unică pentru state să-și accelereze eforturile de avea toate râurile curate până în 2027. Ministerul Mediului trebuie să aducă împreună toți actorii, care să convină și să implementeze o viziune ambițioasă pentru ape sănătoase și curate în România, una care necesită voință politică, aplicarea legislației și investiții în măsuri prietenoase cu natura, de tipul reconstrucției ecologice.


O DCA bine aplicată trebuie să se afle în centrul Pactului Verde European


Beneficiile pe care oamenii și natura le primesc de la râuri, lacuri și zone umede sănătoase sunt esențiale pentru a atinge obiectivele principale ale Pactului Verde European. De la rolul extrem de important în procesul de adaptare la schimbările climatice și la protejarea biodiversității, până la furnizarea resurselor pentru sistemele alimentare sustenabile și economii înfloritoare, o DCA puternică formează fundația necesară pentru a proteja toate beneficiile oferite de ecosistemele de apă dulce sănătoase.

Directiva Cadru Apă (DCA) solicită protejarea, îmbunătățirea calității râurilor și renaturarea râurilor, a zonelor umede, a lacurilor și a apelor costiere. Prin adoptarea DCA, guvernele UE s-au angajat să asigure faptul că râurile nu vor fi deteriorate în continuare și să obțină starea bună pentru marea majoritate a corpurilor de apă până în 2015 și cel mai târziu până în 2027. Acolo unde a fost pusă în aplicare, DCA s-a dovedit a fi eficientă în atingerea obiectivelor de stare ecologică bună a corpurilor de apă și de stopare a deteriorării acestora, luând în considerare cerințele de mediu, sociale și economice. DCA s-a aflat în curs de revizuire standard sub forma unui „fitness check". Fiecare lege a UE trece prin acest proces. Verificarea („fitness check") a analizat relevanța, eficiența, eficacitatea, coerența și valoarea adăugată la nivelul UE a DCA (a directivelor „fiice”) și a Directivei privind inundațiile. Acest proces a inclus o consultare a părților interesate și o consultare publică, încheiată în cazul DCA pe 12 martie 2019.

Campania online #ProtejeazaApa a facilitat participarea cetățenilor europeni la consultarea publică organizată în procesul de revizuire a DCA. Campania a fost demarată și coordonată de WWF, Biroul European pentru Mediu, Asociația Europeană a Pescarilor, European Rivers Network și Wetlands International, care împreună formează coaliția Living Rivers Europe.
Aceasta a inspirat și facilitat participarea cetățenilor la consultarea publică a Comisiei Europene referitoare la Directiva Cadru Apă - singura oportunitate a publicului larg de a se exprima în timpul perioadei de revizuire („fitness check"). Campania a fost lansată în octombrie 2018 și a ajuns să fie susținută de mai mult de 130 de organizații civile, inclusiv parteneri naționali: Mare Nostrum, Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23”, Federația Coaliția Natura 2000, Focus Eco Center, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” și birourile SOR (BirdLife), Greenpeace și Friends of the Earth.


Mai multe informații despre campania #ProtejeazaApa sunt disponibile pe site-ul wwf.ro/protejeazaapa.


Despre WWF (World Wide Fund for Nature)


Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro. (Credit Photo © Cristian Mititelu Răileanu / WWF)

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz