Dialog Social Februarie2017

Azi, 23 februarie, la sediul Instituției Prefectului a avut loc o nouă ședință a Comisiei de Dialog Social. Scopul acesteia a fost prezentarea situației aplicării Legii nr. 250/2016 la nivelul autorităților locale din județul Maramureș.

          În deschiderea ședinței, subprefectul Gavriș Ardelean a prezentat rezultatele întâlnirii Comisiei de Dialog Social din luna ianuarie. Astfel, Instituția Prefectului a primit până în prezent două confirmări la invitația adresată parlamentarilor de Maramureș de a participa la o ședință a Comisiei în intervalul 19-28 aprilie. De asemenea, Instituția Prefectului a solicitat Primăriei Baia Mare un punct de vedere referitor la situația siturilor industriale din municipiu, ca urmare a unei propuneri ca acestea să fie valorificate din punct de vedere turistic.

          Situația aplicării Legii nr. 250/2016 a fost prezentată de Florin Hossu, președintele Cartel Alfa Maramureș. Acesta a spus că legea nu este aplicată de toate primăriile, iar cei ce au de suferit sunt asistenții personali, ale căror salarii ar trebui majorate. Florin Hossu a solicitat Instituției Prefectului să acționeze în contencios administrativ primăriile care nu aplică legea și a declarat că pe viitor are intenția de a le face tuturor acestor primari plângere penală pentru abuz în serviciu. În opinia liderului sindical, nemulțumirile privind aplicarea legii sunt legate de faptul că un asistent personal are acum salariul egal cu al unei persoane cu pregătire superioară angajate într-o primărie. O facilitate în aplicarea prevederilor Legii 2050/2016 ar fi Ordonanța de urgență 2/2017, cu aplicabilitate de la 1 februarie, care prevede ca salariile asistenților personali să fie plătite integral cu fonduri de la Ministerul Finanțelor, fără să mai fie necesară cofinanțare din partea primăriilor.

Subprefectul Gavriș Ardelean a precizat că o posibilă cauză pentru întârzierea majorării salariilor asistenților personali ar fi neaprobarea, până la această oră, a bugetelor locale. În acest caz, este obligatoriu ca, începând cu luna martie, odată cu aprobarea bugetelor locale, sumele să fie plătite retroactiv.

Atât Florin Hossu, cât și Liviu Pop, președintele Federației Sindicatelor Pro-Administrație din România, Filiala Maramureș, s-au arătat nemulțumiți că la ședințele Comisiei de Dialog Social nu participă niciun reprezentant al Consiliului Județean Maramureș, deși legea prevede acest lucru. Subprefectul a replicat că o invitație este transmisă de fiecare dată și că între Instituția Prefectului și Consiliul Județean nu există o relație de subordonare.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz