PhotoPictureResizer 190911 070727050 Crop 1200x800

 

Președintele Consiliului Județean, prefectul de Maramureș și directorul Casei Județene de Pensii, Lucica Pop s-au întâlnit miercuri, 11 septembrie 2019, în Sala ”Maramureș” a Palatului Administrativ, cu pensionarii maramureșeni care au lucrat la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG). Această întâlnire a reprezentanților administrației județene cu pensionarii fostului IPEG a adus vești bune.

 


Șeful administrației județene a arătat că în urma întâlnirii din luna iulie cu Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, problemele pensionarilor ar putea fi rezolvate în cel mai scurt timp printr-o Ordonanță de Urgență. ”Vom face o echipă comună cu specialiștii departamentului juridic din minister și împreună cu reprezentanții Casei Județene de Pensii Maramureș vom lucra până vor fi identificate solutiile necesare”, a precizat Marius Budăi în cadrul întâlnirii la care a participat în luna iulie, în Maramureș.

 


Atât la discuțiile cu ministrul Muncii, cât și la întâlnirea din 11 septembrie, Vasile Leș, reprezentantul pensionarilor IPEG a prezentat istoricul problemelor cu care se confruntă grupul pe care-l reprezintă. Acesta a menționat multiplele aspecte generate de aplicarea succesivă a legislatiei din domeniul pensiilor, reglementări care au dus la inechități și discriminare între diverse categorii profesionale în funcție de data pensionării, deși aceștia au prestat activități comune în subteran, cu stagii de lucru identice, în aceleași conditii de risc profesional și având aceeași valoare a contribuțiilor sociale. Foștii angajați IPEG au contestat modul de acordare a pensiilor, exprimându-și îngrijorarea față de excluderea de la recalcularea pensiilor, conform Legii 221/2018, a foștilor angajați IPEG, care deși au prestat activități în subteran, asemenea angajaților din exploatările miniere, nu beneficiau de aceleași drepturi.

 


Președintele CJ Mstamures a subliniat faptul că, în ultimele două luni a avut discuții repetate cu ministrul Marius Budăi, iar în cursul zilei de marți, 10 septembrie 2019, a arătat că s-a găsit și soluția pentru ca pensionarii IPEG să beneficieze de aceleași pensii ca și ceilalți care au muncit în subteran.

 


”Doresc să subliniez faptul că nu protestul făcut de angajații IPEG în fața Palatului Administrativ m-a determinat să insist la ministrul Budăi să rezolve această problemă, ci faptul că am promis că voi face tot ce îmi stă în puteri să vă ajut. Și pentru că îmi doresc ca și atunci când nu voi mai fi în funcție, să pot să mă întâlnesc cu domniile voastre pe stradă și să ne salutăm cu respect și înțelegere, fără să fie animozități între noi. În luna iulie, ministrul Muncii a promis că va analiza situația și va căuta soluțiile legale, însă acest lucru nu s-a putut realiza peste noapte. Trăim într-o țară europeană care are nevoie de un nivel de trai decent și acestea sunt motivele care m-au determinat să insist atât la ministrul Marius Budăi, cât și la premierul României, Viorica Dăncilă, pentru a oferi soluția în cazul pensionarilor IPEG.Și soluția este adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care va fi elaborată în perioada următoare de Ministerul Muncii și care va prevedea ca, în noua Lege a Pensiilor, să fie cuprinse și categoriile de pensionari cum este cazul celor de la IPEG. Mai mult, se dorește ca revedincările pensionarilor să fie satisfăcute inclusiv retroactiv”,a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș.

 


Pensionarii de la fosta Întreprindere de Prospecţiuni şi Explorări Geologice s-au arătat mulțumiți de soluția găsită, solicitând Casei Județene de Pensii Maramureș să recalculeze pensiile lor cât mai curând după adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz