Pretul actual este de 3,76 lei/mc cu TVA pentru apa potabila si 2,41 lei/mc cu TVA pentru canalizare-epurare. Un metru cub de apa inseamna 1.000 litri de apa, adica o tona de apa. Ce putem face cu 1 mc de apa? Cu un metru cub de apa putem umple 5 cazi medii de baie (capacitate de 200 litri), sau 100 de galeti de apa (10 litri/galeata). Un metru cub de apa inseamna de asemenea 500 de sticle de apa la 2 litri. Daca un litru de apa imbuteliata costa cel putin 2 lei, un litru de apa de la robinet costa doar 0,00376 lei TVA inclus. Luand in considerare consumul mediu de apa zi/persoana, de 117 litri, vedem ca un maramuresean plateste 43 de bani pe zi pentru apa consumata si in total 72 bani/zi pentru serviciile de alimentare cu apa potabila si canalizare. Extrapoland, pretul platit pentru o sticla de suc imbuteliat la 2 litri, adica 5 lei, este acelasi cu pretul platit pentru consumul de apa potabila si serviciul de canalizare pe o saptamana.

Preturile si tarifele inainte amintite sunt rezultatul ajustarilor suferite de acestea in ultimii ani. Motivatia principala o reprezinta investitiile si modernizarile de mare amploare din sectorul alimentarii cu apa si canalizarii, finantate partial din fonduri europene. Amintim aici programele de modernizare si reabilitare a infrastructurii de apa si canalizare: SAMTID, ISPA si POS Mediu.

Participarea Uniunii Europene la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata din Romania cu fonduri nerambursabile este conditionata de contributia utilizatorilor serviciului, respectiv a autoritatilor locale cu o parte din valoarea acestor investitii. De exemplu valoarea proiectului de investitii „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures”, este de 120 milioane Euro din care contributia Uniunii Europene este de 77,31%, iar aportul beneficiarului este de aproximativ 10 milioane Euro. Aceasta suma a fost imprumutata de S.C. VITAL S.A. in anul 2013 de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD urmand ca ea sa fie rambursata din preturi si tarife.  Ajustarile preturilor si tarifelor s-au efectuat in urma unor studii financiare si de suportabilitate. In temeiul acestora s-a elaborat Strategia de tarifare care vizeaza evolutia preturilor si tarifelor in orizontul de timp in care se vor rambursa imprumuturile contractate. Strategia de tarifare este cuprinsa in Contractul de delegare a gestiunii serviciilor si aprobata de toate UAT-urile membre ale ADI Maramures. De asemenea este parte integranta a Contractului de imprumut cu BERD.

Operatorii de apa si canalizare din Romania printre care si S.C. VITAL S.A nu au atributii in ceea ce priveste stabilirea preturilor si tarifelor serviciilor prestate/furnizate, decat la nivel de propuneri. Responsabilitatile in acest sens revin altor institutii: comunitatile locale prin autoritatile administratiei publice locale beneficiare, la nivelul ADI, pe baza avizelor Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

Preturile si tarifele aplicate de SC VITAL SA se situeaza pe locul 31 intr-un clasament alaturi de 44 operatori din judetele Romaniei. Astfel, daca la Constanta se plateste 7,12 lei/mc apa si canalizare, la Cluj se plateste 5,42 lei/mc, la Timisoara 5,30 lei/mc, iar in Baia Mare 4,97 lei/mc fara TVA pentru apa potabila si canalizare.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz