exercitiu suior2Turista in cauza, nimeni alta decat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judetean ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare a urmat toti pasii necesari pentru salvarea ei. A luat telefonul si a anuntat incidentul la 112. Operatorul i-a cerut sa îsi pastreze calmul, apoi i-a facut legatura cu Directia Nationala Salvamont, care a dat asigurari ca echipa de interventie a salvamontistilor montani va ajunge la locul indicat, în cel mai scurt timp. Pentru a putea sa identifice cu exactitate locul în care telescaunul s-a oprit, turistei i s-au cerut detalii cat mai exacte privind distanta de la baza, la care pilon a ajuns si daca acesta este numerotat. În timp ce discutia cu salvamontistii era în desfasurare, a fost alertata imediat si ambulanta, respectiv un echipaj SMURD, care a pornit spre locul indicat. La doar cateva minute dupa ce a închis telefonul, acesta a sunat iar, iar dispecerul a întrebat-o cum se simte si i-a dat înca o data asigurari ca echipajele de salvare sunt pe drum.

Salvamontistii montani si-au dovedit profesionalismul în salvarea ”turistei”

exercitiu suior3La aproximativ zece minute de la apelul de ajutor, primii doi salvamontisti montani au ajuns, pe schiuri, la locul indicat. În timp ce unul dintre ei a urcat pe pilon, iar apoi a ajuns pe sarma pana la telescaunul blocat, cel care a ramas la sol a ghidat operatiunea, avand un aport la fel de consistent în exercitiul de salvare ca si colegul sau. Fiecare pas a fost urmat cu cea mai mare atentie, pentru ca siguranta turistei si a salvatorului sa nu fie periclitata nicio clipa. Pana cand ”victima” a fost prinsa în hamul de salvare, la locul incidentului au aparut alti salvamontisti pe schiuri, de aceasta data din echipa medicala, care au venit cu targa construita pentru interventiile pe zapada. În tot acest timp, girofarurile SMURD se auzeau în zare.

 

Profesionistii SMURD au acordat primul ajutor ”victimei”

exercitiu suior4Odata coborata din telescaun, ”victima” a fost întinsa pe targa, învelita în material si trasa de urgenta la baza partiei, acolo unde a fost preluata de echipajul SMURD, ajuns si acesta în statiunea Suior. În interiorul masinii de interventie, turistei i s-a luat pulsul, i-au fost verificate bataile inimii si i s-a acordat primul ajutor, fiind eliminata varianta hipotermiei. Întreaga operatiune de salvare a fost executata cu cel mai mare profesionalism, iar pasii au fost urmati cu exactitate. Cand ”victima” a iesit teafara si nevatamata din ambulanta SMURD, lacrimi de emotie au putut fi vazute pe chipul ei. ”A fost o experienta neobisnuita, dar pot spune ca am simtit, în fiecare moment, siguranta de care au dat dovada salvatorii mei. 

exercitiu suior5Mi s-a vorbit în permanenta, atat la telefon, cat si atunci cand au ajuns la mine, cu o voce calma, dar ferma. Mi-au dat asigurari ca totul se va termina cu bine si ca nu sunt în niciun pericol. Am avut o senzatie de teama cand a început coborarea din telescaun, însa acum am certitudinea ca salvamontistii montani sunt pregatiti pentru orice interventie, iar turistii care vin în Suior pot fi siguri de faptul ca adevarati profesionalisti vor interveni în cazul oricarui incident”, a declarat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judetean ”Dr. Constantin Opris”, dupa ce exercitiul demonstrativ s-a încheiat cu brio. Reprezentantii Salvamont au întarit ideea ca totul s-a desfasurat sub strict control si în deplina siguranta, dar au aratat si faptul ca nici în aceasta iarna si nici iarna trecuta nu au fost înregistrate astfel de incidente la Suior.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz