In acest context tema ZEIA 2014 se refera la necesitatea eforturilor sustinute si concertate tintind administarea corecta  pentru a curba tendinta crescatoare a rezistentei la antibiotice. Desfasurata sub sloganul Antibioticele: consum prudent azi = vieti salvate maine!, obiectivul global ZEIA 2014 este sustinerea activitatilor nationale tintind  administrarea prudenta a anitibioticelor pentru a le mentine eficienta si a incetini raspandirea bacteriilor rezistente. Romania se gaseste pe euro-pozitii defavorabile in privinta Stafilococului aureus rezistent la o penicilina atat de puternica precum meticilina (MRSA) si a bacteriei Escherichia coliresistente la cefalosporine de ultima generatie (III), dar pe o pozitie relativ favorabila in privinta consumului total de antibacteriene (nedefalcat intre ambulator si intraspitalicesc). Ierarhia este dominata de peniciline, urmate de alte beta-lactamine si de chinolone & macrolide. Conform unui Eurobarometru recent, Romania inregistreaza fata de media UE 27 o frecventa mai mare a administrarii de antibiotice, o proportie mai mare a directionarii gresite catre gripa si raceala, nivele mai mici de cunostinte privind antibioticele sau de informare primita in privinta medicatiei cu antibiotice improprii. Desi informarea venita dinspre campaniile de constientizare in privinta anitibioticelor pare a fi in regres in 2013 fata de 2009, rezultatele poarta o sugestie de progres in privinta atitudinii corectate a publicului fata de antibiotice (A).   Toate acestea sugereaza nevoia sporirii nivelului de constientizare a populatiei si a personalului medical in privinta abuzului de antibiotice.

 Combaterea automedicatiei cu antibiotice  procurate in afara prescriptiei medicale reprezinta o tinta statornica a promotorilor sanatatii.  (Sursa foto: http://drugabuse.com)

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz