primaria baia mareIntr- un comunicat de presa, administratia Publica Locala a orasului impreuna cu Agentia de Protectie a Mediului Maramures a convocat, pentru azi, grupul de lucru la care au fost invitati reprezentantii institutiilor statului, ale celor de mediu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si societatile comerciale interesate, in cadrul intalnirii fiind prezentat noul plan si dezbatut de catre cei prezenti. Municipalitatea doreste sa introducin noul PUG prevederile Hotararii Consiliului Local nr.120, adoptatin luna aprilie 2013, care reglementeaza regimul juridic al zonei situate intre Bd .Independentei, Decebal si Victoriei, unde vor putea exista doar functiuni de servicii, locuinte si agrement. Se doreste eliminarea unor functiuni care reprezinta un anumit pericol pentru sanatatea populatiei si pentru mediu, cum este si dorinta celor de la societatea Romaltyn Mining, care vor reluarea activitatilor de prelucrare a deseurilor miniere prin metoda cianurii, chiar daca uzina lor, nefunctionala de mai multi ani, se aflintr-un perimetru urban care a devenit intens populat, nemaifiind eligibil unor functiuni industriale. „Regimul juridic al zonei a fost reglementat prin HCL nr. 120, adoptat in acest an de catre consilierii locali, decizie care desi a fost contestatin instanta, ramane valabila, fiind atributul alesilor locali sa adopte hotarari care vin in folosul comunitatii baimarene si care respectintru totul legislatia romaneascsi europeana. Ne manifestam in continuare dorinta de a dezvolta in aceasta maniera orasul. Oricine doreste sa exercite activitati comerciale majore, are la dispozitie zonele industriale ale orasului. Astfel de activitati nu trebuie si nu pot fi exercitate in mijlocul orasului, in zone de locuit. Ma refer aici mai ales la activitatile care ridica un anumit grad de pericol asupra sanatatii cetatenilor si asupra mediului inconjurator”, sustine Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

 

zona romaltyn miningHCL nr. 120/2013 a facut obiectul contestatiei in doua actiuni in instanta initiate de SC Romaltyn Mining SRL Baia Mare.E drept ca intr-unul dintre procese a castigat Consiliul Local in dauna firmei Romaltyn Mining, insa celalalt proces abia maine incepe. Si, daca e sa se spuna lucrurilor pe nume, exista posibilitatea ca actul administrativ emis de Consiliul Local Baia Mare in luna aprilie a.c. sa fie anulat in instanta. Or, in acel caz, tot efortul uman si financiar municipalitatii in aprobarea noului PUG ar fi in zadar. Nu de alta, dar, conform declaratiilor primarului, se spera ca pana la finalul anului acestuia sa se aprobe PUG-ul: „Eu cred ca odata cu acest grup de lucru si cu deciziile care vor fi luate, vom reusi sa incheiem sirul deciziilor formale, autorizari si avizari pe care le necesita elaborarea unui Plan Urbanistic General si undeva pana la sfarsitul anului sa il avem aprobat, astfel incat la nivel urbanistic intreg orasul sa fie reglementat. Sa stim unde si ce construim, care sunt normele de aglomerare a terenurilor, de inaltime si altele, pentru urmatorii 10 – 15 ani. Asa vor sti si cei care vin in Baia Mare si doresc sa investeasca, sa isi construiasca o fabrica sau o casa, ce au voie sa faca si in ce maniera”.

                                                                                                             

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz