La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea contaminarii ei si de rezistenta organismului.
Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), edeme la pleoape si fata, insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne contaminata. Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:
1. Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichinoscopic;
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica ,,in sange’’,consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca;
3. Achizitionarea carnii din surse nesupravegheate sau neautorizate;
4. Taierea clandestina a animalelor
In vederea prevenirii imbolnavirii, DSP Maramures recomanda populatiei:
— sa controleze trichinoscopic carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau carnea de vanat, in centrele autorizate ale autoritaților sanitar-veterinare;
— sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun in vanzare produse avizate sanitar-veterinar;
— sa renunte la obiceiurile culinare riscante: consum de carne/preparate din carne cruda sau insuficient prelucrata termic.
Totodata, DSP Maramures atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. In acest context, se recomanda persoanelor care au consumat carne neexaminata trichinoscopic si care prezinta simptomele mentionate sa se prezinte la medic. (Sursa foto: http://www.free-picture.net)