Vizita a implicat deplasarea, pe 20 iulie 2013, la Targu Mures, unde a avut loc intalnirea oficialilor ucraineni cu dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Ec. Sorina Pintea si dr. Rares Pop au insotit echipa din tara vecina la Tg. Mures, unde le-a fost prezentat centrul integrat in servicii de urgenta pentru Transilvania de la UPU-SMURD a Spitalului Judetean de Urgenta din Mures. Se doreste ca dupa aceasta vizita sa fie demarat un proiect similar SMURD in Ivano-Frankivsk, program pilot pentru Ucraina. Un prim pas va consta in scolarizarea pompierilor si a paramedicilor ucraineni in serviciile de medicina de urgenta. „Acest proiect va putea beneficia si de relatia NATO-Rusia pe palierul medicina de urgenta, sub directoratul dr.-ului Raed Arafat” a precizat dr. Rares Pop.

Ucrainenii din Ivano-Frankivsk vor sa infiinteze urgent un SMURD al lor

Dr. Melnyk Roman Mychailovyci, director al Departamentului pentru Sanatate al regiunii Ivano-Franskivsk, a vorbit cu oficialii maramureseni despre dorinta lor de a avea in cel mai scurt timp un serviciu pe medicina de urgenta la fel ca si cel romanesc implementat de dr. Raed Arafat in Romania. „Noi asteptam semnarea acordului de asociere la UE si deci suntem interesati sa construim un SMURD sub patent european. Exista similitudini geografice intre noi si romani astfel incat dorim sa vedem cum functioneaza sistemul de medicina de urgenta in zona montana a Maramuresului. Cu vizita de sambata de la Tg. Mures noi dorim sa luam toate informatiile, medical si juridic, referitor la modul in care este organizat, administrat, finantat si cum se lucreaza operativ la nivelul SMURD-ului din Romania. Mai doresc sa multumesc maramuresenilor pentru ajutorul acordat” a precizat dr. Melnyk Roman Mychailovyci.

Colaborarea dintre Maramures si Ivano-Frankivsk, pas important in dezvoltarea relatiilor intre cele doua tari

Ivanytki Roman Yaroslavovyci, viceguvernator pe probleme umanitare si sociale, a apreciat buna colaborare dintre oficialii maramureseni si cei din Ivano-Frankivsk, multumind lui Gabriel Zetea, vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures, pentru modul in care evolueaza relatiile dintre cele doua parti de cand a fost ales pe functie. „As dori sa le transmit maramuresenilor ca mi-a facut o deosebita placere sa il cunosc pe domnul prefect si pe domnul Gabriel Zetea si ne-am inteles ca parteneriatul nostru trebuie sa capete un nivel mai ridicat. In acest context am convenit sa impulsionam activitatile economice si comerciale pentru a creste toti indicatorii. De asemenea, am abordat problematica intalnirilor dintre oficialii maramureseni si guvernatorul din Ivano-Frankivsk, intalniri la care se vor discuta despre proiectele de colaborare existente si cele de viitor. Vin astazi in Romania cu mandat din partea guvernatorului nostru de a-l invita pe dr. Raed Arafat in Ucraina, moment la care sa fie trecute pe agenda proiecte transfrontaliere, finantarea lor si modalitati de implementare in zona frontierei dintre Ucraina si Romania” a precizat Ivanytki Roman Yaroslavovyci.

„Din punctul meu de vedere este extrem de important ca dupa semnarea unor protocoale si efectuare unor vizite de curtoazie intre oficialii din Maramures si cei din Ivano-Frankivsk, am ajuns astazi si la lucruri concrete. Ne dorim sa dezvoltam acest parteneriat care incepe sa dea si rezultate astfel incat, pe langa domeniul medical, sa avem proiecte si in domeniul cultural si mai ales in cel economic. Realizarea pe langa Consiliul Judetean Maramures a unei structuri care sa ofere oamenilor de afaceri de la noi oportunitatile de afaceri cu parteneri din Ucraina va reprezenta urmatorul pas in dezvoltarea relatiilor bilaterale. Crearea de noi locuri de munca prin impulsionarea relatiilor comerciale reprezinta de fapt principalul castig atat pentru noi, cat si pentru prietenii din Ucraina. Desigur, principalul impediment, si aici vom avea mult de munca, il reprezinta starea proasta a infrastructurii rutiere. Investitiile viitoare ale judetului vor trebui sa fie orientate inspre finalizarea lucrarilor de pe DN18 si demararea lucrarilor la podul rutier de la Sighetu Marmatiei, precum si finalizarea procedurilor pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Poienile de Sub Munte. Ceea ce ma bucura este ca si omologii nostri ucraineni dau, in ultima perioada,  o importanta deosebita relatiilor cu Maramuresul, cu Romania”, a declarat Gabriel Zetea, vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz