FB IMG 1515261642986 1200x800

Crăciunul pe rit vechi sărbătorit în Maramureș, dar și în comunitățile românești din dreapta Tisei!


Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seara de Ajun, când copiii şi tinerii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, având colaci legaţi cu ştergare înflorate, colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.
Pentru ucrainenii din Maramureş, sărbătorirea Naşterii Mântuitorului se face potrivit obiceiurilor moştenite de generaţii. În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, dar tradiţia cere ca pe masă să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este ”hrebleanca”, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, nu poate lipsi de pe masă grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peştele. Un obicei aparte este acela că picioarele mesei sunt legate cu un lanţ, iar acesta rămâne aşa până la Bobotează, pentru ca binele să rămână în casă. Datele statistice relevă că în Maramureș sunt comunități ucrainene, dar și ortodocși pe rit vechi în Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Repedea, Ruscova, Bistra, Poienile de Sub Munte, Crasna Vișeului, Remeți, Bocicoiu Mare, Piatra, etc. Și etnicii români din dreapta Tisei, în Ucraina, sărbătoresc Nașterea Domnului.


Le dorim tuturor Crăciun Fericit! Sărbători frumoase de iarnă pe rit vechi, alături de familie, de cei dragi și apropiați!

Prefect Vasile Moldovan
Subprefect Alexandru Cosma

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz