26ed938e 3273 429b A380 20bfbadaae7b Copy 1200x800



 

Lansarea regională a filmului „The Green Gold Mine” care promovează situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț

 

 

Ieri la Muzeul Satului din Baia Mare, a avut loc proiecția regională a filmului de promovare a ariei protejate ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț. Filmul a fost realizat în cadrul proiectului “Elaborarea Planului de Management pentru situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț”. El a fost regizat de către Matei Pleșa, fondator al Some Dudes Studio din Cluj Napoca. Filmările au durat aproximativ un an, pentru a putea surprinde frumusețea ariei protejate în toate anotimpurile. Filmul ne poartă atât în trecutul, prezentul cât și viitorul zonei, fiind surprinse momente din istoria locală cât și oportunități de dezvoltare pe care povestea începută în Strâmbu Băiuț se poate scrie mai departe. Filmul ne arată de ce aria protejată reprezintă cu adevărat „Pădurile de Aur ale Maramureșului”. Dacă până în 2007 în zonă a fost valorificat aurul din subteran, acum putem valorifica serviciile oferite de pădurile din aria protejată.

 


„Folosim astăzi sintagma de „Arii naturale protejate”, care ne duce la gândul că omul protejează natura. Poate, în viitor, vom ajunge la o concluzie diferită, și vom spune acestor suprafețe „Arii naturale care ne protejează”.” ne spune Călin Ardelean, expertul WWF România. 

 


În pădurile virgine de la Strâmbu Băiuț trăiesc astăzi peste 10 000 de specii de floră și faună, care împreună cu arbori aflați în diferite faze de evoluție formează cele mai productive și stabile ecosisteme terestre. Codrii seculari de la Strâmbu Băiuț sunt un exemplu de conviețuire care a dus la stadiul cel mai evoluat al dezvoltării, un exemplu pe care ar trebui să îl urmăm și noi, ca și comunitate. 

 


Zona comunei Băiuț se poate dezvolta în continuare bazându-se pe serviciile ecosistemice oferite de Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț. Dezvoltarea socio-economică bazată pe activitățile de interes ce țin de conservarea biodiversității reprezintă cea mai bună cale pentru viitorul zonei. 

 


Proiectul a fost demarat la mijlocul lunii septembrie 2018 în parteneriat cu Direcția Silvică Maramureș și Primăria Comunei Băiuț. Planul de management realizat în cadrul proiectului reprezintă documentul strategic care stă la baza managementului sustenabil al ariei protejate. În urma analizelor din teren sunt propuse în detaliu operațiunile și acțiunile obligatorii pentru atingerea scopului principal: de protejare și conservare a biodiversității, puse într-un context armonizat, în vederea îndeplinirii nevoilor de dezvoltare socio-economica a comunităților locale. 

 

 

Proiectul se desfășoară pe o durată de 30 de luni și are o valoare totală de 2.863.045,43 lei din care valoarea nerambursabilă reprezintă 2.862.872,47 lei.
Proiectul este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

 

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

 


Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro (Credit photo: ©Codruț Buda / WWF)

 

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz