Astfel, se impune asigurarea ii functiionarea neintrerupta a sistemelor de distribuire a apei potabile la populatiie. Evitarea efortului fizic la miezul zilei, inclusiv intreruperea lucrului in aer liber (munci agricole). Hidratarea corespunzatoare a organismului. Persoanele varstnice ii copiii trebuie sa iii ia masuri adecvate pentru protejarea starii de sanatate.O alta masura prevede informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale sau comerciale despre disconfortul termic, in scopul luarii de masuri adecvate pentru participantii ii populatiia prezenta. Se impune respectarea conditiiilor igienico-sanitare corespunzatoare in taberele icolare sau in locatiiile unde sunt persoane aflate in vacantia,  pentru a evita aparitiia unor situatiii de urgentia care le puna viatia in pericol. In mod normal, corpul uman se raceite prin transpiratiie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retiinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de confort termic influentieaza activitatea organismului uman atunci cand umiditatea este ridicata. Corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil in perioadele de disconfort termic. Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatura-umezeala ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afectiiuni ale suprarenalei), precum ii persoanele obeze. In perioada cu temperaturi ridicate ii disconfort termic accentuat, persoanele cu probleme de sanatate pot prezenta tulburari de ritm cardiac, ioc caloric, crampe musculare, oboseala ii stare de rau general. Este important ca populatiia sa consume lichide (apa ii sucuri de fructe, in cantitate de 2-4 litri/zi) pentru rehidratarea organismului. Oferitii  lichide copiilor i persoanelor cu dizabilitatii, chiar daca aceitia nu le solicita. Purtatii pe perioada cu temperaturi ridicate imbracaminte subtiire, din tiesuturi naturale sau in culori deschise, respectiv palarii. Pentru a evita problemele de sanatate, mai ales in randul categoriilor vulnerabile in cazul caniculei, medicii maramureieni recomanda masuri speciale de protectie, cum ar fi hidratarea ii o alimentatiie bazata pe produse naturale.De asemenea, se impune respectarea prevederilor OG nr. 99/2000. Aceasta prevede pe perioada de temperaturi ridicate, corelate cu umiditate, ca masurile pentru asigurarea conditiiilor de microclimat la locul de munca sa fie stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantiii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantiii aleii ai salariatiilor. Angajatorii trebuie sa asigure alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protectiie, asigurarea ventilatiiei la locurile de munca, asigurarea de apa (minerala sau plata adecvata), cate 2-4 litri pe persoana/schimb.