In conformitate cu Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice o forma facultativa de asigurare fie pentru realizarea unui stagiu de cotizare, fie pentru completarea venitului asigurat ca urmare a unei asigurari obligatorii este CONTRACTUL DE ASIGURARE SOCIALA. Acesta este un contract incheiat voluntar intre persoane fizice si casele teritoriale de pensii in scopul asigurarii in sistemul public de pensii. Potrivit precizarilor facute de Lucica Pop, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat. Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

Venitul asigurat inscris in contractul de asigurare sociala poate fi modificat prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii. Venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare de 5 ori valoarea acestuia. Pentru anul 2013 venitul lunar asigurat este  cuprins intre 778 lei si 11.115 lei, cu o contributie lunara de 31,3% la venitul asigurat.

Contractul de asigurare sociala poate fi utilizat pentru:

realizarea stagiului minim de cotizare;

realizarea stagiului complet de cotizare;

marirea venitului asigurat;

contribuirea la pilonul II (pensii private) in cazul in care nu este asigurat la sistemul public de pensii;

contribuirea si la sistemul public de pensii a persoanelor asigurate in alte sisteme neintegrate in sistemul public (avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege.