Dezbatere Dobre2 800x600

Joi, 21 septembrie, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre s-a aflat în Maramureș, pentru a conduce dezbaterea pe Legea Turismului. La ședință au fost prezenți reprezentanți din județele Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Satu Mare. Pentru câteva ore, Sala ”Maramureș” a Palatului Administrativ a fost un adevărat centru de dezbateri, unde toți cei prezenți au venit cu propuneri și au avut ocazia de a expune punctele de vedere pe marginea Legii Turismului, propuneri care, în mare parte au fost agreate și de ministrul Dobre. La întâlnirea organizată de Ministerul Turismului și Instituția Prefectului județul Maramureș a participat și președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

”Ne-am bucurat să îl avem în mijlocul nostru pe ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, care a dovedit că are deschidere pentru a discuta nu doar cu ”greii de la București”, ci și cu reprezentanții locațiilor turistice din țară. A fost o întâlnire benefică, o dezbatere aplicată pe fiecare articol din noua lege, astfel că toți cei interesați, atât administrațiile publice locale, cât mai ales operatorii privați din turism să înțeleagă toate aceste concepte noi pe care ministrul le promovează. A fost doar prima vizită a ministrului Dobre în Maramureș, deoarece, în perioada următoare vom face o nouă dezbatere pe Master-planul investițional în turism. Acesta a fost deja aprobat la nivel național, iar Maramureșul a propus aici câteva proiecte importante în special în zona Borșa, Cavnic, în Ocna Șugatag, respectiv stațiunile importante pe care le avem în județ și care înseamnă investiții de foarte multe milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Vorbim despre pârtiile de schi din Borșa, din Cavnic și dezvoltarea apei termale la Ocna Șugatag. Așteptăm cu interes și această nouă dezbatere deoarece, în fapt, Maramureșul are nevoie de bani, pe lângă dezvoltarea infrastructurii rutiere, pentru a oferi turiștilor condiții propice de a veni în Maramureș. Din acest motiv vom discuta, cu toții, implementarea unui sistem integrat, pentru a avea proiecte comune atât autoritățile locale, cât și Consiliul Județean. Un astfel de proiect de succes a fost Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord. În această perioadă putem discuta, împreună cu administrațiile locale, despre circuitul apelor minerale din județul Maramureș, proiecte frumoase care pot fi realizate”, a declarat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.
Șeful administrației județene a ținut să îi mulțumească ministrului Mircea Dobre care a demonstat că, în partea de nord-vest a României, Maramureșul este centrul în ceea ce privește turismul. ”Aici trebuie să fie pusă baza turismului în regiunea noastră. Ministrul este constănțean, cu rădăcini la malul mării, dar faptul că a acceptat să lucreze cu un secretar de stat din Maramureș, din Borșa, în persoana lui Bogdan Tomoiagă, arată aplecarea care o are spre noi, inclusiv relațiile de prietenie pe care le avem”, a declarat președintele CJ Maramureș.

Gabriel Zetea: Există o strategie de promovare a Maramureșului în Uniunea Europeană
Șeful Consiliului Județean, Gabriel Zetea a precizat că există și o strategie de promovare care a fost vizibilă în ultimii ani, prin participarea Maramureșului la târgurile de turism internaționale, mai ales în zona germană. Tot aici a amintit și participarea județului la sărbătorirea Zilei Naționale a României la Madrid, în Spania, pentru a promova turismul maramureșean și în fața companiilor spaniole.
”Am primit, azi, o altă vizită în județul Maramureș, a eurodeputatului Constanze Krehl, lider în Parlamentul European a Socialiștilor în Comisia de Dezvoltare. Am avut o discuție aplicată despre proiectele cu finanțare europeană a Maramureșului și, în același timp, despre dezvoltarea turismului. Am primit o invitație ca, de Ziua României, Maramureșul să participe la Bruxelles și să sărbătorească această zi ca invitat de onoare. După această vizită de două zile în Bruxelles vom merge în Londra, la invitația ambasadorului României de acolo și vom prezenta Maramureșul în câteva locații diferite”, a precizat președintele Gabriel Zetea.
Șeful CJ Maramureș a declarat că se fac foarte multe eforturi și se investește în continuare în acest domeniu atât de important, turismul, deoarece în Maramureșul Voievodal, spre exemplu, nu există alternative economice care să fie oferite populației. ”Am discutat cu ministrul Dobre câteva concepte noi care vor fi introduse în Legea Turismului, sunt îmbunătățiri evidente care clarifică foarte mult rolul autorităților locale, modul în care putem să intervenim financiar, asocierile legale pe care putem să le facem cu partea privată. Am discutat și despre planul de revitalizare a satului maramureșean, care a fost adus în atenția eurodeputatului Constanze Krehl și a ministrului Mircea Dobre. Am discutat despre proiectele pe care putem să le implementăm pentru a recupera ce s-a pierdut în ultimii 26 de ani din punctul de vedere al esteticii, al arhitecturii tradiționale. Discutăm și din punct de vedere urbanistic, deoarece, dacă s-a pierdut, să încercăm măcar să stopăm și să vedem proiectele alternative. Acesta va fi un alt parteneriat între proprietățile private și instituția Consiliului Județean”, a conchis șeful președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz