Iarba Verde La Tara

Platforma NATURA 2000 Maramureş aduce împreună maramureșeni din toate domeniile care doresc să își unească forțele pentru a genera un impact social și economic pozitiv în comunitățile locale prin valorificarea patrimoniului cultural și natural. Acest lucru se face printr- un document strategic, dezvoltat de către Platforma NATURA 2000 Maramureş pe domeniile NATURA 2000 şi dezvoltare rurală care se va prezenta public maine, 29 Septembrie 2015, de la ora 11:00, la Hotel Mara (Salonul Rosu).

Documentul strategic NATURA 2000 Maramures a fost realizat in cadrul procesului de planificare participativă dedicat îmbunătățirii protecției și conservării Patrimoniului Natural Protejat al județului Maramureș; concret, intr-o maniera „de jos in sus” au fost identificate oportunitățile de valorificare durabilă a Patrimoniului Natural Protejat în scopul dezvoltării locale, urmand ca acestea sa fie integrate si în strategia de dezvoltare a județului pentru perioada 2014-2020. 

Platforma Natura 2000 Maramureș, este un grup de inițiativă și cooperare la nivelul județului nostru,care reuneste diversi factori interesati: parteneri publici, privati si din sectorul organizatiilor neguvernamentale si care activeaza sub egida Comitetului de Coordonare al Platformei: Dl. Prefect Anton Rohian - Instituția Prefectului Județului Maramureș, Dl. Președinte Zamfir Ciceu - Consiliul Județean Maramureș, Prof. univ. dr. Pop Petricǎ Sitar - Decan Centrul Universitar Nord Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj Napoca, Facultatea de Științe şi Dl. Costel Bucur - Director Program Păduri și Arii Protejate, Asociația WWF Programul Dunăre Carpați România. Platforma NATURA 2000 Maramures.

Scopul grupului de lucru multi-sectorialPlatforma NATURA 2000 Maramures îl reprezintă fundamentarea și promovarea unei politici adaptate specificului județului Maramureș, care să asigure corelarea  inițiativelor de dezvoltare locală cu cele de conservare și protecție a biodiversității, având în vedere că patrimoniul natural oferă o oportunitate unică pentru o dezvoltare economică locală durabilă și poate constitui o sursă de venituri pentru comunități, pe termen lung. În județul Maramureș există 59 de arii naturale protejate de diferite categorii care acoperă aproximativ 39% din suprafața județului.

Ne dorim ca sistemul ariilor protejate din județul Maramureș  - ”Natura 2000 Maramureș”, să fie un model de referință  internațional  pentru conservarea și protecția speciilor și habitatelor iar Platforma de cooperare ”Natura 2000 Maramureș”, (ce reuneste toti factorii interesați în conservarea și protecția patrimoniului natural al județului Maramureș) să devină un parteneriat public privat funcțional, care sprijină conservarea și protecția  patrimonială a resurselor naturale și culturale tradiționale ale județului Maramureș.  

Misiunea  Platformei ”N2000MM” o reprezintă regenerarea capitalului socialUnei strategii de dezvoltare sectorială a domeniului analizat, corelată cu componenta specifică a Planului Local de Acțiune pentru Protecția Mediului al județului Maramureș (Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș), document de referință pentru strategia de dezvoltare teritorială județeană (în care care poate fi integrată);

  • Un portofoliu de proiecte aparținând partenerilor publici și privați implicați în proces, inclusiv unele dedicate creșterii capacității de cercetare fundamentală și aplicativă în acest sector sensibil pentru viitorul nostru, al tuturor 

Această inițiativă de planificare participativă reprezintă un proiect-pilot, un model ce poate fi transferat și multiplicat în alte regiuni și arii protejate din România și este sustinut de WWF-România printr-o componentă a proiectului NATURA 2000 și Dezvoltarea Rurală în România, finanțat prin Programul de Cooperare Româno-Elvețian. Aceast proiect vine să întregească rezultatele obținute până acum de WWF și partenerii locali în scopul protejării naturii  și  bunăstării oamenilor, în cei 9 ani de activitate din regiune.


[1] Capital social – rețea de conexiuni sociale între indivizii unei comunități, incluzând valori și norme de comportament unanim împărtășite, care fac posibilă și încurajează cooperarea reciprocă pentru obținerea unor beneficii comune. (Collins English Dictionary - Complete & Unabridged 2012 Digital Edition)

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz