Alte obiective ale evaluarii peer-review au fost : analizarea structurii organizationale si a procesului de guvernare pentru accelerarea oportunitatilor de investitii in energie din regiunea Greater Manchester; punctele tari si slabe ale structurii suport pentru dezvoltarea afacerilor din sectorul legat de mediu, energie verde si emisii reduse de carbon; eficientizarea procesului de achizitii publice pentru a maximiza beneficiul economic si social local din investitiile in energie. Expertii care si-au adus aportul la acest peer review alaturi de cei din judetul nostru, au provenit din regiunile partenere: Noord Brabant (NL), Lazio (IT), Valencia (ES) si un reprezentat din partea Adunarii Regiunilor Europei.

Proiectul "Regions 4 Green Growth - Regiunile pentru o dezvoltare verde", este un proiect finantat prin programul INTERREG IVC fiind o initiativa a unor regiuni si organisme europene care si-au propus sa identifice instrumente de politici regionale, mecanisme si abordari menite sa imbunatateasca accesul la finantare si sa stimuleze investitiile in domeniul energiei regenerabile. Parteneriatul european este format din: Provincia Flevoland (NL, partener lider), regiunile Norrbotten si Västernorrland (SE), Consiliul Judetean Maramures si Agentia de Energie Prahova (RO), regiunile Abruzzo si Lazio (IT), Agentia de Energie Valencia si Institutul Tehnic pentru Energie (ES), Parcul stiintific Patras ce reprezinta regiunea Western Greece (EL), Centrul pentru dezvoltare regenerabila reprezentând regiunea Gabrovo (BG), provincia Noord-Brabant (NL), Adunarea Regiunilor Europei (ARE), Agentia de Dezvoltare Regionala Észak – Alföld (HU) si Consiliul Judetean Oldham reprezentând regiunea Greater Manchester (UK).

Prima activitate menita sa familiarizeze expertii cu tematica acestui peer review, a fost un seminar introductiv in cadrul caruia reprezentanti ai principalelor institutii publice si organizatii din regiunea Greater Manchester care activeaza in domeniul energiei au prezentat participantilor mai multe informatii privind stategia si masurile de guvernare din domeniul energiei si economiei bazate pe emisii reduse de carbon, proiecte relevante, parteneriate, oportunitati de finantare si programe care se deruleaza in regiune in acest domeniu. in cadrul prezentarilor un accent important s-a pus pe Low Carbon Hub – un centru de excelenta pentru crestere economica bazata pe emisii reduse de carbon având o structura compusa din principalii factori interesati din domeniu si având urmatoarele prioritati tematice: cladiri, transport, energie, resurse naturale, productie si consum durabil, educatie si abilitati. De asemenea expertii au fost informati despre portofoliul de proiecte din domeniul energiei si reducerii emisiilor de carbon pregatite spre finantare in regiunea Greater Manchester in cadrul parteneriatului cu Banca de Investitii Verzi.

Prima vizita de studiu a avut loc la cladirea NOMA, sediul central al unei societati cooperatiste numita ”Co-operative” care are peste 7 milioane de membri in Marea Britanie, derulând afaceri in domeniul comertului cu alimente: fructe, legume si alte produse locale , asigurari, banci, farmacii, etc. Societatea Co-operative detine peste 300 de magazine alimentare precum si alte spatii destinate birourilor având per total un consum semnificativ de energie si implicit emisii de carbon. incepând cu anul 2006 compania Co-operative si-a stabilit in cadrul strategiei si politicilor de dezvoltare tinte foarte ambitioase de reducere a consumului de energie si a emisiilor de carbon. in cadrul companiei se incurajeaza economia verde, utilizarea de energie din surse regenerabile, tehnologia verde si inovatia in domeniu. Cel mai bun exemplu este cladirea NOMA ce adaposteste sediul central al societatii Co-operative, o cladire moderna construita dupa cele mai noi standarde in domeniu, la proiectul careia s-au utilizat mai multe abordari inovative dintre care amintim: - un sistem de ventilare care se bazeaza pe tuburi mari partial ingropate in pamânt, sisteme si retele IT performante, un sistem inovativ de impartire a spatiilor, fara birouri si mese individuale si cu spatii comune de lucru in echipa. Angajatii utilizeaza foarte rar documente tiparite, majoritatea acestora fiind pe suport electronic, ceea ce determina economie la hârtie si reducerea spatiilor de depozitare a documentelor. Ca urmare a acestor concepte inovative puse in practica in cladirea NOMA, emisiile de carbon au fost reduse la jumatate.

Urmatoarea zi a fost dedicata vizitelor pe teren, pentru inceput echipa de expertii a vizitat cladirea Primariei Manchester care a fost de curând reabilitata din punct de vedere termic si modernizata ca si structura a impartirii spatiilor, punându-se si aici accent pe birouri comune si spatii de lucru in echipa. in continuare s-a vizitat santierul unde se reabiliteaza Biblioteca Centrala Manchester. Cladirea bibliotecii este una emblematica pentru Manchester, iar pentru a moderniza si eficientiza spatiile se deruleaza in prezent un proiect foarte inovator ce reda publicului spatii altadata ocupate de depozite de carte. De asemenea, cladirea bibliotecii se reabiliteaza si din punct de vedere energetic pentru a scadea semnificativ consumurile, pastrând insa arhitectura si decoratiile originale. In aceeasi zi, echipa de experti a vizitat localitatea Oldham, una din cele 10 municipalitati din zona metropolitana Manchester, care este lider in domeniul energiei regenerabile si economiei bazate pe emisii reduse de carbon. La sediul primariei Oldham echipa de experti s-a intâlnit cu reprezentanti ai consiliuluii local si ai colegiului Oldham care au prezentat infomatii privind sistemul achizitiilor publice specific municipalitatii Oldham care are o componenta sociala importanta, obtinând maximum de beneficii economice si sociale pentru comunitatea locala. O alta prezentare a fost despre Programul Eco si Green Deal (Acordul verde) iar in final directorul executiv al colegiului Oldham a prezentat preocuparile acestui colegiu pentru cresterea calificarii fortei de munca locale in domeniul eficientei energetice si a instalarii unor echipamente de producere a energiei din surse regenerabile. La finalul zilei, echipa de experti a vizitat colegiul Oldham pentru a vedea la fata locului laboratoarele si atelierele practice unde tinerii invata meserii de inalta calificare in domeniul constructiilor si a eficientei energetice.

In cadrul vizitei in municipalitatea Oldham, dl vicepresedinte Gabriel Zetea s-a intâlnit cu un consilier local, dl. Abdul Jabbar membru in cabinet si responsabil pentru finante. Dl. Abdul Jabbar, fost primar al municipalitatii Oldham, a prezentat domnului vicepresedinte Zetea structura organizationala si modul de lucru in cadrul Consiliului local Oldham. Cei doi politicieni au schimbat de asemenea informatii legate de strategiile locale si proiectele ce se deruleaza in domeniul eficientei energetice si reducerii emisiilor de carbon. Urmatoarea zi a fost dedicata colectarii unor informatii suplimentare in cadrul unor interviuri cu specialisti, experti si factori de decizie care activeaza in domeniul eficientie energetice, a unui reprezentant al celei mai importante societati locative pentru locuinte sociale din zona Mancheter, si a unor reprezentanti ai asociatiei suport pentru IMM-uri. Finalul zilei a fost dedicat elaborarii de catre echipa de experti a unui raport preliminar care a cuprins o analiza SWOT si o serie de recomandari. Acest raport preliminar a fost prezentat de catre echipa de experti in ultima zi in cadrul unui seminar final la care au participat politicieni si reprezentanti ai principalelor institutii publice si organizatii din regiunea Greater Manchester care activeaza in domeniul energiei. Expertii ce au participat la acest peer review, isi vor prezenta concluziile intr-un raport consolidat in urmatoarele doua luni, iar regiunea gazda are optiunea de a integra aceste recomandari in planul lor de actiune in domeniul energiei regenerabile si eficientei energetice.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz