Peer Review Manchester1 1200x800

Alimentația sănătoasă va fi introdusă în documente strategice la nivel regional în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe”

În perioada 30 ianuarie - 2 februarie 2018 s-a derulat, în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe” (Lanțuri alimentare pentru Europa), unde și județul nostru este partener, prima evaluare de tipul peer review. Conceptul, des utilizat în cadrul proiectelor finanțate de programul INTERREG Europe și derulate de Biroul de Relații Externe din cadrul Consiliului Județean Maramureș își propune să aducă idei inovatoare asupra unei tematici indicate de regiunea gazdă, într-un context mai puțin formal, evaluarea fiind realizată de experți din regiunile partenere din proiect.
Primul partener din cadrul proiectului ce a beneficiat de o astfel de evaluare a fost regiunea Greater Manchester, iar gazdele evenimentului au fost Consiliul local Oldham și Universitatea Metropolitană din Manchester. Județul Maramureș a fost reprezentat de Mihaela Lițe, șef Birou Relații Externe, Noemi Ganea, consilier Birou Relații Externe, Anca Mihaly Cozmuța, profesor universitar Universitatea Tehnică Cluj Napoca-Centrul Universitar Nord Baia Mare și Arpad Ciorba, manager restaurant ASSOC. Gazdele au stabilit ca și focus al evaluării necesitatea unor abordări inovatoare în ceea ce privește accesul extins la o alimentație de calitate, prin analizarea a patru teme ce se întrepătrund: procedura de achiziții, mediul antreprenorial din domeniul alimentar, risipa și penuria alimentară.
Proiectul Real Junk Food, îmbină într-un echilibru funcțional mai multe concepte nemaiîntâlnite în cadrul unui restaurant, respectiv cantina socială, unde cei ce nu au posibilitatea să plătească pot mânca gratuit sau pot presta anumite munci în restaurant, iar ce își permit, donează în mod anonim o sumă de bani, după plac, în funcție de alimentația consumată (pay as you feel). Mâncarea este realizată din produse provenite din donațiile zilnice făcute de magazine/supermarket-urile din zonă, respectiv din surplusul lor de alimente aflate încă în termenul de valabilitate. Există deja o rețea la nivelul orașului Manchester, iar echilibrul între mesele oferite gratuit, cele pe bază de pay as you feel și alimentele surplus puse la dispoziție în fiecare zi, fac din acest proiect o provocare zilnică pentru inițiatorii săi.
În urma evaluării, experții din regiunile partenere din proiect au pregătit mai multe idei și recomandări regiunii gazdă pentru a îmbunătății situația existentă, pornind de la exemple de bună practică din regiunile lor. Gazdele vor avea ocazia să prezinte, în cadrul Summitului Verde al regiunii Greater Manchester, organizat în luna martie 2018, concluziile și recomandările experților în urma evaluării realizate în cadrul proiectului FoodChains4Europe, iar astfel problema alimentației sănătoase să fie introdusă în documente strategice la nivel regional.