Flag Usa Eu 1200x800

 

PE solicită un parteneriat între egali cu SUA pentru a aborda provocările globale


* Trebuie promovată autonomia strategică a UE în domeniul apărării și al relațiilor economice


* Este necesară o reflecție transatlantică profundă cu privire la concluziile situației din Afganistan


* Crearea unui consiliu politic transatlantic pentru consultare și coordonare sistematică cu privire la politica externă și de securitate

 



Eurodeputații susțin autonomia strategică a UE și solicită o mai bună coordonare UE-SUA cu privire la China pentru a evita tensiunile precum cele cauzate de acordul AUKUS.

 

 

Într-o rezoluție referitoare la viitoarele relații UE-SUA, eurodeputații salută sprijinul SUA pentru multilateralismul bazat pe norme, deoarece acest lucru oferă o ocazie importantă de a relansa dialogul cu SUA, în calitate de parteneri egali.

 

 

Raportul subliniază că, în ceea ce privește aprofundarea cooperării transatlantice, UE ar trebui să depună eforturi pentru a acționa alături de SUA, promovând în același timp autonomia sa strategică în materie de apărare și relații economice, ca mijloc de a-și urmări propriile interese legitime diplomatice, de securitate și economice.

 

 

O mai bună coordonare și consultare cu privire la China

 

 

Potrivit eurodeputaților, UE și SUA trebuie să exploreze domenii de convergență, posibila cooperare și o mai bună coordonare și consultare cu privire la China, pentru a evita tensiunile transatlantice, precum cele care au urmat adoptării acordului trilateral de securitate SUA - Regatul Unit - Australia, cunoscut sub numele de AUKUS, încheiat fără consultarea aliaților din UE.

 

 

Salutând progresele recente privind Strategia indo-pacifică a UE, Parlamentul precizează că coordonarea cu SUA cu privire la China ar trebui să se axeze pe protejarea drepturilor omului și ale minorităților și pe dezamorsarea tensiunilor din Mările Chinei de Sud și de Est, Hong Kong și strâmtoarea Taiwan.

 

 

Este pozitiv faptul că reuniunea inaugurală a Consiliului UE-SUA privind comerțul și tehnologia a avut loc la 29 septembrie la Pittsburgh conform planificării, în ciuda motivelor de tensiune care trebuie discutate pe față și sincer, observă eurodeputații.

 

 

Învățăminte desprinse din misiunea din Afganistan și un angajament sporit în cadrul Parteneriatului estic și al Balcanilor de Vest

 

 

Deplângând preluarea violentă de către talibani a Afganistanului în urma retragerii forțelor americane și europene, Parlamentul solicită o reflecție transatlantică profundă asupra învățămintelor desprinse din misiunea din Afganistan pentru a promova stabilitatea, securitatea și buna guvernanță în lume. Partenerii transatlantici trebuie să colaboreze cu toți vecinii Afganistanului, solicită PE, având în vedere situația dificilă a afganilor care s-au refugiat acolo și au nevoie de ajutor.

 

Deputații consideră că UE ar trebui să colaboreze mai mult cu SUA pentru a reînnoi parteneriatul strategic cu țările din cadrul Parteneriatului estic și cu țările din Balcanii de Vest.

 

 

Aceștia solicită coordonarea cu privire la acest aspect și la alte chestiuni de politică externă, și sugerează crearea unui Consiliu politic transatlantic (TPC) condus de Înaltul Reprezentant al UE și de secretarul de stat al SUA și susținut prin contacte periodice cu directorii politici.

 

 

Raportorul Tonino Picula (S&D, Croația), a declarat: „Acest raport nu a putut veni într-un moment mai oportun. Avem nevoie de un parteneriat transatlantic reînnoit și consolidat pentru a aborda provocările comune cu care ne confruntăm. Unele dintre acestea ne-au fost bine cunoscute de zeci de ani, dar unele fac parte din dinamica mondială mai recentă. Fără îndoială, SUA rămâne cel mai apropiat și cel mai important partener strategic al UE. Și cred că o Uniune autonomă din punct de vedere strategic ar fi cel mai bun partener pentru Statele Unite!”

 

 

Rezoluția a fost adoptată miercuri, cu 550 voturi pentru, 83 împotrivă și 55 abțineri.

 

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz