BIANCA LUIGIA MANOLEANU

“Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atat de pretentios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus in arta interpretativa ca soprana cu o foarte mare forta de expresie, cu o frazare impecabila si o distinctie aparte”. Colaboreaza cu orchestrele filarmonicilor din Bucuresti si din tara, sustine numeroase

concerte vocal-simfonice in compania unor prestigioase formatii in Ungaria, Germania, Franta, Italia, Japonia. Urmand linia repertoriala a profesoarei sale, Emilia Petrescu – care a considerat-o singurul sau discipol –, aprofundeaza repertoriul de lied universal si romanesc. Absolvirea la Viena a cursului de maiestrie sub indrumarea mezzosopranei Christa Ludwig ii aduce aprecieri din partea acesteia: „Es war wunderbar Sie und ihre liebliche Stimme und Kunst kennen zulernen” („A fost minunat sa cunosc arta si cantul dvs. suav”) Duo-ul Bianca si Remus Manoleanu devine binecunoscut in ultimii ani, prin turnee efectuate in: Olanda, Germania, Japonia, America, Ungaria, Siria. Creatia contemporana de lied romanesc reprezinta o prioritate. Detine numeroase CD-uri si inregistrari radio. In toamna lui 2005, 2006 participa alaturi de pianistul Remus Manoleanu cu recitaluri de lied la Festivalul George Enescu organizat in Germania (Heidelberg), Belgia (Bruxelles) si Franta (Strassbourg). In 2006, sustine ca solista a ansamblului Romanian Baroque Orchestra sub conducerea lui Alison Bury un lung turneu de concerte la Londra, Paris, Bruxelles, Luxemburg, Amsterdam. In paralel activeaza ca si conferentiar universitar doctor la Catedra de liedoratoriu a U.N.M.B. A publicat doua carti pe tema sa predilecta – liedul romanesc: Directii poetice in creatia romaneasca de lied a secolului XX si Calatorie in lumea poetica a

liedului romanesc contemporan. Este membra fondatoare al Fundatiei Culturale BIANCA, ce are ca scop

principal promovarea liedului romanesc. In anul 2010 a primit Premiul de Excelenta in Interpretare al Forumului Muzical Roman. In 2011 i s-a conferit Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, iar in anul 2013 a primit „Premio alla cultura” in cadrul Festivalului de Muzica Sacra de la Novara, Italia.

REMUS MANOLEANU

*Nascut in 1949 la Alba Iulia.

*A terminat Liceul de Muzica din Cluj-Napoca, clasa de pian a doamnei Valeria Taban.

*A crescut in ambianta de elevata preocupare pianistica si artistica a familiei Ecaterina si Maria Fotino.

*A absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti in 1972, unde a lucrat cu Ovidiu Drimba, Gabriel Amiras si Gh. Halmos.

*Absolvent al Facultatii de Filosofie a Universitatii din Bucuresti.

*A castigat bursa nationala George Enescu in1972.Cursuri de specializare in Conservatorul P. I. Ceaikovski din Moscova (profesorul S. Neuhaus)

*Este doctor in muzica.

*In prezent este conferentiar universitar doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

*A participat la numeroase festivaluri : Basel, Oldenburg, Berlin, São Paulo, Londra, Dublin etc.

*Concerteaza curent in Romania si in strainatate (Marea Britanie, Brazilia, Coreea de nord, Rusia, Germania, Olanda, Franta, Syria, Statele Unite etc.)

*La sugestia si indemnul celebrului pianist Dan Grigore a jucat de zeci de ori in Hamlet, la Teatrul Municipal „ Lucia Sturza Bulandra”, in regia lui Alex. Tocilescu, avand rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet.

*A inregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Romana

*I-au fost dedicate sau a cantat in prima auditie absoluta numeroase concerte pentru pian si orchestra, piese pentru pian solo sau lieduri (cantece) pentru voce si pian.

*A inregistrat muzica contemporana romaneasca la Casa de Discuri Electrecord.

*Membru Fondator al Festivalului si Concursului National de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”- Slobozia

*A publicat in anul 2008,la Editura UNMB ,doua carti: Muzica sub semn ludic si Paradigme ludice in muzica romaneasca

*A creat Fundatia Culturala BIANCA, ce are ca scop principal promovarea liedului romanesc.

*In anul 2010 a primit Premiul de Excelenta in Interpretare al Forumului Muzical Roman

*In anul 2013 a primit „Premio alla cultura” in cadrul Festivalului de Muzica Sacra de la Novara, Italia.