Presedinti 3 1200x800

 

Asociațiile de elevi din România își sprijină colegii constănțeni în lupta pentru respectarea legii.


Elevii din județul Constanța se confruntă cu nerespectarea unuia dintre cele mai importante drepturi, și anume, reducerea cu 50% a transportului județean. Colegii noștri de la Asociația Elevilor din Constanța (AEC) au început în acest sens un demers în toamna anului 2017. Încă de atunci, AEC a încercat în repetate rânduri sa colaboreze cu autoritățiile județeneîn speranța soluționării acestei probleme, încercând să tragă un semnal de alarmă, însă Consiliul Județean Constanța (CJC) și-a manifestat clar părerea despre respectarea legii acordarea acestei subvenții: nu se dorește aplicarea legii în vigoare. Timp de un an și jumătate au avut loc discuții, s-au depus memorii și au avut loc negocieri. Totodată, a fost realizată o corectură legislativă și, în vară acestui an a fost depusă o acțiune în justiție, aflată încă pe rol. Însă, CJC refuză să respecte legea și prejudiciază zilnic mii de elevi constănțeni. Ca răspuns la această decizie, ieri, 10 ianuarie a.c., AEC a început un protest care va dura 3 zile, în fața sediului CJC.

Baza legală prevede la articolul 84 alineatul 1 din legea Educaţiei faptul că elevii beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul local în comun, care implică atât transportul în interiorul localităţii, cât şi transportul între localităţi. De la intrarea în vigoare a legii, în 2011, Consiliul Judeţean Constanţa refuză să acorde acest drept al elevilor de reducere la transportul judeţean între localităţi.

Asociația Elevilor din Călărași (AECL), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) își manifestă sprijinul față de lupta pe care Asociația Elevilor din Constanța o duce pentru respectarea legii. Suntem solidari cu colegii noștri și elevii constănțeni afectați de decizia iresponsabilă a autorităților județene de a încalca cu bună știință legea.

Pe parcursul ultimelor luni, și celelalte asociații reprezentative ale elevilor din țară au inițiat demersuri în acest sens, iar astfel, legislația se respectă în București, Ilfov și Maramureș. În județele Călărasi si Valcea aceasta problema este in curs de soluționare.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz