Expo Pantea 2019 BM Web 1200x800

 

 

Expoziția retrospectivă a artistului fotograf Teodor Radu Pantea EFIAPs

 

Ediția a VII-a a Festivalului Internaționalde Fotografie ”Carol de Szathmári - Szathmári Pap Károly” organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art” a oferit oportunitatea organizării unei expoziții personale ale reputatului artist fotograf dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs din Oradea, alcătuită dintr-o selecție 40 de fotografii .

 

 

Expoziția retorspectivă a cunoscutului artist fotograf a fost vernisată prima dată în urmă cu un an, în sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István” din cadrul Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, cu ocazia aniversării a 65 de viață și a cuprins 72 de fotografii monocolor și color de o valoare artistică deosebită. Artistul fotograf s-a născut în Oradea, la data de 21. 02. 1953, este lector univ. dr. la Universitatea Oradea, Facultatea de Arte Vizuale, disciplina "Foto Art" din anul 1995 şi "Fotojurnalism" în cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din anul 2003. A elaborat prima teză de doctorat cu o temă de istoria fotografiei din România, finalizată în anul 2006.

 

 

Artistul fotograf expozant a început să fotografieze din școala primară dar a început activitatea competițională din anul 1997 fotografiind, la acea vreme, cu un aparat de fotografiat Practika LTL3. În anul a devenit membru al AAFR în anul 1980. Pentru activitățile sale, Federația Internațională de Artă Fotografică îi acordă, în anul 2011, distincția EFIAP/silver, distins cu PSA*** la doua diviziuni ale Societății Americane de fotografie (PSA), distins în anul 2001 cu distincţia “Exposant Honorable d'Image Sans Frontière" (EH.ISF) și multe altele. Este membru de onoare a peste 20 organizații naționale și internaționale. Cu lucrările sale a obținut 303 premii, medalii și mențiuni la saloanele internaționale si cca. 60 în saloanele din România. A participat la 530 de saloane internaționale și 103 naționale. A fost invitat să participa în 74 jurii internaționale în 13 țări. Fotografiile i-au fost prezentate în 111 expoziții personale în 18 țări. Totalul țărilor în care a expus se ridica la 64.

 

 

Câteva opinii ale autorului, despre colecția prezentată: Nu știu de ce, formatul pătrat mi se părea unul relativ confortabil și nu-i resimțeam efectul unor posibile „încorsetări ”, chiar dacă, aparent, resticționa refugiile compoziționale înspre stânga-dreapta-sus-jos, atunci când ele s-ar fi impus de la sine. Chiar dacă formatul pătrat ar fi, iluzoriu, unul fără raporturi dimensionale confortabile (dar cu rigoarea egalității laturilor), fără alambicate diviziuni „de aur”, dar cu unele trimiteri înspre Fibonacci, am simțit o oarecare libertate între laturile sale și între care mă simțeam în largul meu!! Devenise, în mare măsură, formatul meu de predilecție și îl consideram un „șablon” pentru multe dintre genurile abordate ! Vă invit să vedeți ce am „quadrimaginat” pe durata a vreo 50 de ani de când îmi pun mintea cu fotografia!”.

 

 

Vernisajul expoziției va avea loc în prezența autorului, joi, 31 ianuarie 2019, ora 14:00 și a soției sale. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către de domnul Ștefan Selek reprezentantul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare. În cadrul vernisajului vor lua cuvântul artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și directorul Festivalului Internațional de Fotografie ”Carol de Szathmári - Szathmári Pap Károly”. Cu ocazia expoziției va fi prezentat și albumul jubiliar ”Oglinda memoriei” prezentând, succint, creația fotografică de peste 40 de ani a autorului realizat de editura ”Duran`s” a bine cunoscutului artist fotograf orădean Ovidiu D. Pop.

 

 

Expoziția artistului fotograf dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs, va rămâne la dispoziția publicului până la data de 14.02.2019.

Asociația ”Euro Foto Art”

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz