IMG 0447 Copy 1200x800

 

Astăzi a fost semnat Acordul de Parteneriat între Delgaz Grid și Transelectrica pentru implementarea proiectului Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN). CARMEN este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt şi se află în proces de evaluare la nivelul Comisiei Europene în vederea admiterii pe Lista a 5-a de Proiecte de Interes Comun (PCI) din aria tematică „Smart Grids”.

 

Valoarea proiectului CARMEN se ridică la aproximativ 150 milioane EURO şi implementarea acestuia se va derula pe o perioada de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).

 

 

-----------------------------------------------------------------

 

Semnarea Acordului de Parteneriat între CNTEE Transelectrica și DELGAZ GRID SApentru implementarea proiectului „PCI Smart Grid Carpathian Modernized EnergyNetwork (CARMEN)”

 

Astăzi, 7 octombrie 2021, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, dl. BogdanToncescu, şi Directorul General al Delgaz Grid SA, compania de distribuţie de energieelectrică şi gaze naturale parte a grupului german E.ON, dl. Dragoș Bărbulescu, au semnat,în prezenţa echipelor de proiect, Acordul de Parteneriat pentru implementarea proiectuluiCarpathian Modernized Energy Network (CARMEN).CARMEN este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIRMagyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt şi se află în proces de evaluarela nivelul Comisiei Europene în vederea admiterii pe Lista a 5-a de Proiecte de InteresComun (PCI) din aria tematică „Smart Grids”. Acordul de Parteneriat semnat astăzi marchează totodată schimbarea statutului CNTEETranselectrica SA în cadrul proiectului, din partener – susținător în partener – activ. Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea și dezvoltarearețelelor de transport și de distribuție, precum și creșterea interoperabilității acestora, atât lanivel național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, seestimează modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, liniiaeriene de înaltă tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice,instalarea în rețeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii lanivelul sistemului energetic. „Viziunea Transelectrica în domeniile cercetării și inovării, eficienței energetice, tehnologiilornoi, managementului activelor și digitalizării urmărește atingerea obiectivelor de SMARTGRID, un concept absolut necesar în realitatea sistemelor energetice la nivel european.Proiectul CARMEN este unul îndrăzneț care prefigurează definirea și implementarearețelelor inteligente, fundamentat pe principii de colaborare, tehnologii și sisteme de vârfpentru managementul rețelelor. Din perspectiva abordării de management, țintele noastreconverg către accelerarea programului investițional și urmărirea unei strategii corporativecare să asigure proactivitatea și eficiența acțiunilor noastre.

 

Considerăm ca prioritate imediată implementarea tuturor măsurilor necesare adaptării rețeleinoastre la rigorile pieței și industriei energetice europene, cu atât mai mult cu cât ținteleasumate de România ca membru al Uniunii Europene prin pactul «Green Deal» și pachetul«Fit For 55» ne obligă să adoptăm standarde înalte și să ne orientăm atenția către zone cupotențial mare de a crea valoare adăugată pentru întreaga industrie, dar mai ales pentruconsumatorii finali. De aceea, proiecte precum acesta trebuie să fie promovate șicolaborările între actori ai industriei energetice trebuie să fie extinse pentru a ajunge lascopurile comune propuse.“, a declarat Bogdan Toncescu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

 

„Prioritatea Delgaz Grid o reprezintă accelerarea greenificării şi digitalizării reţelei dedistribuţie de energie electrică pe care o gestionăm, în vederea integrării de o manierăsustenabilă a noilor capacităţi de energie curată, dar şi asigurarea unui management eficientși flexibil al fluxurilor de energie din ce în ce mai volatile induse de creșterea gradului depenetrare a regenerabilelor în mix-ul energetic național.Inițiativa CARMEN va deveni primul Proiect de Interes Comun din aria tematică „SmartGrids” de pe teritoriul României, reprezentând cel mai ambițios proiect al companiei noastre,atât din punct de vedere al complexității tehnice, cât și al valorii bugetare şi o oportunitatemajoră de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice din regiunea Nord –Est a României. Le mulţumim partenerilor noştri de la CNTEE Transelectrica SA pentru încrederea acordatăşi implicarea activă în structurarea şi implementarea acestui proiect. Am convingerea că ampus astăzi bazele unei colaborări de lungă durată care va produce avantaje majore înprocesul de transformare a sectorului electroenergetic românesc, în beneficiul clienţilornoştri.”, a declarat Dragoș Bărbulescu, Directorul General al companiei Delgaz Grid SA.

 

Valoarea proiectului CARMEN se ridică la aproximativ 150 milioane EURO şi implementareaacestuia se va derula pe o perioada de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propusspre finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz