Screenshot 20190216 205159 1200x800

 

Politică, populism și pensii militare

 

Pensiile militare de 3 de ori mai mici decât pensiile speciale. Corupția costă România 38 de miliarde de Euro anual, iar pensiile militare doar 0,7 miliarde.

 

 

Recent, în pregătirea campaniei electorale probabil, la Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative care propun să crească vârsta de pensionare pentru pensionarii militari - autor senatorul PSD Brăiloiu Tit-Liviu, respectiv elimină pensii militare - autori fiind deputații PNL Buican Cristian și Știrbu Gigel-Sorinel, și senatorii PNL Bulacu Romulus și Cîțu Florin-Vasile.

 

 

Expunere de motive, superficială. Nicio analiză de impact. Niciun studiu comparativ. Nici măcar o influență bugetară calculată. O doză extremă de populism înlocuiește argumentația serioasă și evită o serie de răspunsuri care trebuie date în legătură cu gestionarii sistemelor publice de pensii.

 

 

Angajații din sectorul de apărare ordine publică și siguranță publică nu și-au construit singuri acest sistem de pensii. Partide precum PSD și PNL (PDL) au modificat de sute de ori legislația pensiilor, de fiecare dată asigurându-ne că amendamentele adoptate sunt echitabile social și au sustenabilitate economică. După care ne-au certat pentru că nu ar fi fost adevărat.

 

 

Militarii, polițiștii, pompierii, angajații penitenciarelor și celelalte categorii din acest sector de activitate au dreptul la o pensie de serviciu echitabilă, care să fie motivantă pentru cei care aleg o carieră militară sau în serviciile de ordine publică. În caz contrar, resursa umană de calitate se va îndrepta către alte domenii. E drept însă că, o astfel de logică pe termen lung, este împotriva populismului imediat al proiectelor susamintite.

 

 

Pensiile militare, deloc speciale, costă mult mai puțin anual decât corupția ori ministere și companii de stat neperformante, dar utile politic. Conform Uniunii Europene pierderile cauzate României de corupție sunt de aproximativ 38 de miliarde de Euro. Conform Casei Nationale de Pensii Publice, pentru pensii militare bugetul total este de sub un 3,45 miliarde Lei (adică 0,7 miliarde Euro).

 

 

Comparația ar mai putea continua cu ministere care nu-i clar ce dezvoltă și în ce investesc zeci de miliarde de Euro anual, însă trebuie precizat că pensiile militare, conform aceleiași Case de Pensii, sunt de 3 de ori mai mici decât adevăratele pensii speciale, cele care de regulă au legătură cu sfera de interes politic. E simplu, cifrele pot fi verificate.

 

 

Cerem așadar inițiatorilor unor astfel de proiecte împotriva pensionarilor militari să gândească atunci când își pun pe hârtie propunerile. Siguranța națională și ordinea publică, ca și Educația, Sănătatea ori Justiția dealtfel, toate costă dacă ne dorim să fie performante și eficiente. Criminalitatea, lipsa de educație și bolile costă însă enorm mai mult. Opțiunea ar trebui să fie clară, dacă mai vrem să avem o țară normală.

 


***

Sorin Dumitrașcu, președinte
Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz