Asistent Medical0

 

Măsuri de prevenire, supraveghere și control al evoluției gripei și pneumoniei la nivelul județului Maramureș

 

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit, în această după-amiază, în ședința extraordinară pentru a analiza evoluția afecțiunilor respiratorii ( gripă/pneumonie), respectiv a măsurilor de prevenție la nivelul județului nostru.
”Avem luate măsuri de prevenție la nivelul județului nostru dar și o informare cu privire la evoluția cazurilor de gripă, respectiv a cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii. Se realizează triajul epidemiologic în unitățile de învățământ de către asistentul medical și există o bună colaborare între Direcția de Sănătate Publică Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș”, a spus președintele C.J.S.U., Vasile Moldovan.

 


Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș, doctor Rareș Pop, a precizat că este efectuată monitorizarea săptămânală, respectiv că au fost distribuite și administrate peste 38.000 de doze de vaccin antigripal la persoanele de risc catagrafiate. La nivel județean, numărul total de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare a fost cu 49,5% mai mare față de aceeași săptămână a sezonului precedent. Numărul cazurilor de pneumonii a fost cu 23,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului ( studiu realizat în perioada 21-27 ianuarie 2019). Numărul cazurilor de gripă înregistrate, în perioada 21-27 ianuarie a.c., este de 25, din care 24 cazuri clinice de gripă internate la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, dar și un caz de gripă AH1, confirmat de laboratorul INCD MM ”Cantacuzino”. Directorul executiv Rareș Pop a adăugat că toate aceste 25 de cazuri de gripă au fost confirmate la persoane nevaccinate antigripal (20 cazuri în mediul urban și cinci cazuri în mediul rural). Inspectorul școlar general adjunct, Ciprian Cucuiat a adus la cunoștința membrilor comitetului că, astăzi, 30 ianuarie a.c., au fost comunicate din unitățile de învățământ maramureșene trei cazuri de manifestări clinice de infecție acută a căilor respiratorii. Medicii recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă: evitarea aglomerărilor urbane; evitarea, pe cât posibil a contactului cu persoanele bolnave; spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave; izolarea bolnavului de restul familiei într-o încăpere corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius); folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut; aerisirea frecventă a încăperilor sau a birourilor, cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru a evita transmiterea bolii în comunitate și unități de învățământ; evitarea vizitării bolnavilor sau persoanelor suspecte de gripă; triaj epidemiologic zilnic la intrarea în colectivitate pentru a preveni răspândirea virozelor respiratorii, inclusiv a gripei. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

 

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș, doctor Rareș Pop a declarat că la nivelul unităților sanitare s-au luat următoarele măsuri de prevenire: limitarea accesului vizitatorilor în spital; respectarea procedurilor standard și specifice pentru calea de transmitere respiratorie; respectarea normelor de igienă personală; declararea săptămânală a cazurilor de viroze/gripe/pneumopatii diagnosticate clinic, conform metodologiei; asigurarea tratamentului cu medicamente antivirale și refacerea stocurilor în cazul epuizării acestora; vaccinarea personalului medical și auxiliar nevaccinat; restricționarea la minim a accesului vizitatorilor (o singură persoană/pacient, timp maxim cinci minute și păstrarea unei distanțe de minim un metru față de pacient) și echipament de protecție contra infecțiilor transmise aerogen (măști, mănuși, halate).
În colectivitățile de copii măsurile de prevenire a gripei impun triaj epidemiologic zilnic, cu excluderea din colectivitate a copiilor cu simptomatologie de boală respiratorie; asigurarea măsurilor de igienă riguroasă; informarea Direcției de Sănătate Publică în cazul apariției de focare cu minim trei cazuri de viroze respiratorii/gripa/clasă sau o rată de absenteism de peste 20% în creșă/grădiniță/școală din aceste cauze timp de minimum trei zile consecutiv.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a stabilit ca instituțiile abilitate să monitorizeze evoluției situației cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii în județ și să comunice, cu celeritate, cazurile de gripă noi confirmate.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz