Roza Rozalina4 1200x800

Roza – Rozalina, un festival de excepție organizat de administrația locală din Rozavlea cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș


Zile pline de evenimente au fost în Maramureș, la acest sfârșit de săptămână, mai multe comune ale județului îmbrăcând straie de sărbătoare. Astfel, în intervalul 18 – 19 august, la Rozavlea au fost organizate zilele comunei, eveniment care a fost posibil și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean. Manifestările gândite de organizatori au cuprins și ”Întâlnirea cu fiii satului”, dar și Festivalul deja consacrat ”Roza – Rozalina”. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a ajuns în Rozavlea în cursul zilei de duminică, 19 august, la invitația primarului Vasile Mîrza. Șeful administrației județene a participat la ”Parada portului popular”, după care, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentului a transmis un mesaj de unitate tuturor celor prezenți.
”Le mulțumesc primarului Vasile Mîrza și Consiliului Local pentru faptul că au primit Consiliul Județean ca și organizator al acestui frumos festival, în anul Centenarului. Sunt 100 de ani de la Marea Unire și lucrul acesta este extrem de important. Nu sunt însă singurele manifestări importante ale județului, dat fiind faptul că, anul trecut, Consiliul Județean a aniversat 25 de ani de existență, iar în acest an s-au împlinit 50 de ani de la reorganizarea administrativă a Maramureșului. Mulțumesc tuturor primarilor pe care i-a avut Rozavlea în acești 25 de ani, dar și edililor de pe Valea Izei, care au fost alături de proiectele instituției județene în tot acest timp. Aniversăm și 50 de ani de Maramureș, 50 de ani de când Maramureșul Voievodal s-a unit cu Țara Lăpușului, cu Țara Codrului și Țara Chioarului și am realizat împreună cel mai frumos județ din România. Și tocmai de aceea, anul Centenar este deosebit de important pentru noi, pentru că am avut de aici, din Maramureș, personalități importante, maramureșeni adevărați care au lăsat deoparte, în urmă cu 100 de ani, siguranța lor personală. Toți aceștia au crezut într-un ideal, în UNIRE, fiind convinși că doar uniți putem să fim puternici. Vedem azi, din păcate, în societatea noastră, foarte mulți care promovează violența, dezbinarea, iar noi trebuie să le spunem că nu așa vom progresa. România va fi puternică doar atunci când va fi unită, când vom susține proiecte comune, pentru bunăstarea noastră, a tuturor. Văd aici, în Rozavlea, primari destoinici, oameni care lucrează cu drag pentru a implementa proiecte în comunitățile lor. Iar în Rozavlea este un asemenea primar, care vine la Consiliul Județean pentru a obține mai multe fonduri pentru această comună, un primar care merge la București pentru a-și susține proiectele”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Gabriel Zetea: Mai multe proiecte ale administrației județene vor fi implementate pe Valea Izei
Președintele Consiliului Județean Maramureș a prezentat rozăvlenilor un proiect extrem de important, reabilitarea drumului județean pe Valea Izei, proiect care a fost așteptat vreme de 27 de ani și care va intra în execuție în 2019. ”De anul viitor vor începe lucrările pe DJ 186 pe Valea Izei, din Bârsana până în Săcel. Maramureșenii, atât cei care locuiesc aici, cât și cei care vin acasă din alte țări unde lucrează, merită o infrastructură bună. Am început și constituirea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară unde sunt implicate toate comunitățile de pe Valea Izei și în special din Maramureșul Voievodal, prin care vom continua magistrala de gaz de la Sighetu Marmației la Borșa. Sper ca tot mai multe gospodării maramureșene de pe Valea Izei să se racordeze la gaz, să aibă și altă alternativă la lemn, pentru că știm ce eforturi fac toți pentru a se încălzi pe timp de iarnă. Vrem să finalizăm bazinul de la Runcu și să continuăm aducțiunile de apă pe Valea Izei, pentru că avem știință despre problemele pe care le implică lipsa apei pe timp de vară. Acestea sunt problemele concrete pe care eu, ca președinte al Consiliului Județean Maramureș, la primul mandat, deja le-am rezolvat. Avem finanțările, iar anul viitor lucrările vor începe”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Vasile Mîrza: Rozăvlenii au sânge albastru, pentru că urmașul lor a fost voievodul Ioan de Rozavlea
Și primarul Vasile Mîrza s-a adresat celor prezenți, aducând în atenție istoria comunei Rozavlea. Edilul a explicat că ”Roza – Rozalina”, frumoasa uriașilor din care descinde și comuna Rozavlea, conform unei vechi tradiții, a ajuns simbolul și numele acestui festival. ”Trebuie să fim mândri de istoria noastră, pentru că uriașii, care sunt pomeniți chiar și în Biblie, sunt considerați a fi de origine celestă. De-a lungul anilor s-a dovedit că memoria colectivă este mai importantă decât istoria, fapt care ar putea explica de ce Roza-Rozalina, un personaj mitic este mai cunoscută decât voievodul de Maramureș, Ioan de Rozavlea. Indiferent dacă ne revendicăm numele de la Roza-Rozalina sau de la Ioan de Rozavlea, noi, descendenții lor avem sânge celest sau albastru și suntem urmași de voievozi. Revenind însă la festivalul nostru, doresc să mulțumesc mulțumesc Consiliului Județean Maramureș, care și-a adus un aport considerabil în organizarea evenimentului nostru. Trebuie să vorbim și despre administrație, iar pe rol se află mai multe proiecte importante pentru comunitate: reabilitarea iluminatului public, asfaltarea unor drumuri de interes local, modernizarea căminului cultural, construirea unui centru multifunctional”, a precizat primarul Vasile Mîrza. La final, edilul i-a invitat pe toți cei prezenți la spectacol și voie bună
După deschiderea festivă a urmat un frumos program artistic oferit de Ansamblul Folcloric “Roza-Rozalina”, Grupul de copii din cadrul Şcolii Rozavlea, dar și de artiștii Pătru Bârlea, Anuţa Zubaşcu, Vasile Vlad Bănăţeanu, Marinel Petreuş şi Gheorghe Pârja. Pe scena festivalului au urcat dansatorii şi orchestra Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, în timp ce seara s-a încheiat cu un concert oferit de cunoscuta cântăreață Antonia.

Acest website foloseste cookies pentru imbunatatirea paginii web si a serviciilor asociate. Prin continuarea navigarii pe acest website, sunteti de acord cu politica noastra privind folosirea de cookies.
Detalii Accept Refuz